Inlocuirea dintilor pierduti va va reda zambetul si increderea in dumneavoastra, va diminua efectele negative ale edentatiei (pierderea dintilor) asupra osului maxilar: migrarea dintilor vecini, dificultati in vorbire, modificari ale ocluziei, boala carioasa si boala parodontala.
Puntea dentara reprezinta o lucrare protetica fixa, utilizata in medicina dentara pentru refacerea morfologica a coroanelor dintilor absenti, sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante. Puntea se fixeaza pe dintii de sustinere printr-un ciment special. Dintii de sprijin sunt slefuiti pentru a oferi spatiu viitoarei coroane. Acest proces este ireversibil, dintii naturali, odata slefuiti, trebuie acoperiti de coroane dentare.
Restaurarea protetica prin punte este indicata atunci cand, dintii vecini bresei edentate sunt afectati de procesul carios intr-un procent destul de mare, sau daca sunt deja devitalizati.
Avantajele puntii dentare:
– timp scurt de realizare (aproximativ o luna);
– acceptare facila din punct de vedere psihologic deoarece nu presupune o intervenție chirurgicala.
Dezavantajele puntii dentare:
– slefuirea dintilor stalpi sanatosi vecini edentatiei ;
– devitalizarea dintilor stalpi in anumite situatii;
– aparitia unor complicatii parodontale la nivelul dintilor stalpi si a unor resorbtii osoase in lipsa unei igienizari corecte si riguroase;
– creste riscul de aparitie al cariei la nivelul dintilor de sprijin;
– periodic trebuie inlocuite, durate medie este este 5 – 7 ani.
Implantul dentar este o radacina dentara artificiala, realizata din titan, ce se insera la nivelul osului maxilar/mandibular. Inserarea implantului se face printr-o interventie chirurgicala scurta. Perioada de osteointegrare (acorarea ferma a implantului in os) variaza intre 4 si 6 luni. Dupa aceasta perioada, se aplica un bont la nivelul implantului pe care se va construi viitoarea coroana protetica.
Avantajele implantului dentar:
– pastrarea integritatii dintilor vecini spatiului edentat;
– estetica este mult imbunatatita, coroana pe implant diferentiindu-se cu greu de un dinte natural;
– orice persoana, indiferent de varsta, cu o stare de sanatate generala buna, cu o igiena orala eficienta si fara obiceiuri vicioase, poate beneficia de un tratament cu implanturi.
– implanturile intretinute corespunzator au o durata medie de viata de 10 – 15 ani.
Dezavantajele implantului dentar:
– acceptare psihologica dificila datorita interventiei chirurgicale;
– realizarea lucrarii protetice finale intr-un interval mare de timp (4 – 6 luni necesare pentru osteointegrarea implantului);
– necesită o igiena riguroasa, fara de care exista riscul pierderii implantului prin perimplantita.
Indiferent de solutia de tratament aleasa, protezarea locului ramas gol dupa extractie trebuie realizata cat mai rapid. Atunci cand apare un spatiu liber pe arcada, dintii au tendinta naturala sa migreze, atat in plan orizontal, cat si in plan vertical.