Trebuie sa aveţi grijă de implanturile dentare aşa cum aţi avea grijă de dinţii naturali. Igiena orală minuţioasă este necesară pentru a preveni bolile ce pot apărea în jurul implantului dentar. Atenţie suplimentară trebuie acordată suprafeţelor unde se întâlnesc gingiile cu implantul. Apariţia sângerării după periaj, culoarea roşu aprins sau roşu violaceu a gingiei, tumefierea gingiei (mărirea de volum) sunt semne ale inflamaţiei. Este posibil ca aceste simptome sa nu fie foarte evidente. Dacă suspectaţi apariţia semnelor inflamaţiei, contactaţi medicul implantolog.
Folosiţi o periuţă de dinţi normală pentru a curăţi întreaga aracadă, inclusiv implantul dentar. Pentru periaj puteţi folosi o pastă de dinţi antibacteriană (nu este recomandată o pastă de dinţi abrazivă care ar putea zgâria implanturile).
Pentru a îmbunătăţi tehnica de igienă, se poate folosi aţa dentară (există sisteme speciale pentru implantul dentar, realizate dintr-un material elastic şi cu grosime mai mare). Se inseră aţa dentară în zona dintre corpul de punte şi gingie. Se igienizează implantul dentar şi zona de joncţiune dintre implant şi gingie.
Dacă spaţiul intedentar este mare, se poate folosi o periuţă interdentară (de asemenea, există sisteme speciale pentru implant). Acestea au mărimi, texturi şi design diferit, astfel încât se pot adapta fiecărui caz.
Folosiţi un duş bucal pentru îndepărtarea resturilor alimentare din spaţiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub punţi.
Duşul bucal (irigator oral, waterpik, pulverizator, atomizor) este un dispozitiv care proiectează pe suprafețele dentare un jet continuu sau pulsatil de lichid, cu presiuni variabile, constituind o metodă auxiliară în controlul plăcii bacteriene, fără a înlocui periajul dentar. Irigările orale au și scop terapeutic deoarece lichidul poate conține substanțe active, nu doar apă.
Contraindicațiile majore ale duşurilor bucale se referă la pacienți cu endocardită, boală reumatismală cardiacă, boli cardiace congenitale, proteze valvulare sau articulare, transplat de organe.
Se pot folosi periuţe de dinţi electrice performante, ce îndepărtează placa bacteriană în mod eficient, reducându-se posibilitatea depozitării tartrului.
Recomandăm utilizarea apelor de gură şi a pastelor de dinţi antibacteriene.
Proteza mobilă este uşor de igienizat. Bonturile implanturilor pot fi igienizate cu o periuţă uni-smoc. Este recomandat sa curăţaţi implanturile după fiecare masă sau cel puţin de două ori pe zi – dimineaţa şi seara. Pentru curăţirea implanturilor sunt recomandate perii dentare mici cu peri moi (soft) care nu vor irita gingiile si nu vor zgâria implanturile.
Atunci când bonturile sunt conectate printr-o bară, spaţiul de sub bară poate fi iegienizat cu ajutorul periuţei interdentare.
Recomandăm clătiri bucale cu apă de gură nediluată timp de 1 minut, de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).
Utilizarea apei de gură se face în completarea periajului dentar şi a curăţirii cu aţa dentară şi nu înlocuieşte aceste proceduri de igienă. Apa de gură vă ajută să vă reîmprospătaţi respiraţia şi să îndepărtaţi resturile alimentare din zonele greu accesibile periajului şi aţei dentare.
Proteza se igienizează cu o periuţă pentru proteze (cu filamente lungi şi puternice) şi pastă de dinţi. Periaţi proteza deasupra chiuvetei sau a unui vas plin cu apă pentru a preveni spargerea protezei.
Spălarea zilnică a protezei cu apă în care se dizolvă o tabletă efevervescentă (Corega, Protefix) elimină bacteriile care cauzează respiraţia urât mirositoare, contribuie la îndepărtarea petelor dificile şi la reducerea plăcii bacteriene.
Îndepărtaţi proteza în fiecare noapte pentru a permite gingiilor să intre în repaus.
Vizitati-vă medicul stomatolog la fiecare 6 luni sau chiar mai des, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.