Succesul implantului dentar depinde in primul rand de starea de sanatate a organismului.
Bolile principale care pot influenta rata de succes a implantulului dentar sunt diabetul zaharat, osteoporoza, bolile valvulare, radioterapia in teritoriul oro maxilo facial.
Analizele de sange reflecta starea de sanatate generala. Medicul implantolog va recomanda sa efectuati un set de analize necesare:
• hemoleucograma;
• glicemie;
• timpi de sangerare: INR, timp de protrombina (PT), timp de tromboplastina activata (PTT), timp Quick;
• transaminaze hepatice: TGO, TGP;
• uree, creatinina;
• VSH.
In functie de afectiunile existente, medicul poate recomanda examene complementare de specialitate (cardiologic, alergologic, neurologic, endocrinologic, ORL, oncologic).
Examenul computer – tomografic este esential in planificarea interventiei de implant dentar. Acesta ofera clinicianului posibilitatea de a masura inaltimea, grosimea si orientarea osului disponibil, la o scara reala. De asemenea, ofera indicii despre densitatea osului in zona de interes. Toate aceste detalii orienteaza medicul spre alegerea optima a tipului de implant (forma, dimensiuni). Exista studii in literatura care demonstreaza ca radiografia conventionala (ortopantomografia) poate induce clinicianul in eroare, astfel incat sa considere necesara interventia de aditie osoasa. Folosirea CT-ului permite evidentierea unor mici cantitati de os, eliminand riscul de a practica interventii de aditii de os, atunci cand nu ar fi fost cazul.
Daca exista resturi dentare sau chisturi reziduale in os, acestea pot fi obsevate cu usurinta pe imaginile CT.
Tomografia computerizata cu fascicul conic (CBCT) permite delimitarea ariei de interes si reducerea timpului de iradiere, astfel incat doza de radiatii in cazul tehnologiei CBCT este de 10 – 20 ori mai mica decat cea utilizata in cazul CT-ului clasic. Beneficiul adus de examinarea CBCT depaseste potentialul risc adus de iradiere.