La momentul actual, pe piata exista peste 60 de producatori de implante dentare. Din acest motiv, medicii dentisti au o varietate de optiuni in alegerea implantului dentar care se potriveste cel mai bine fiecarui pacient.
Cu alte cuvinte, daca mergi la un anume dentist pentru inserarea implantului, dar alegi alt medic dentist pentru realizarea restaurarii protetice, este posibil ca cel de-al doilea medic sa nu fie familiarizat cu sistemul de implanturi folosit de primul medic si procedura sa fie mai costisitoare. Implanturile dentare sunt clasificate in functie de forma lor sau in functie de numarul de etape operatorii in care este realizat implantul (o singura etapa sau doua etape).
Implanturile dentare in 2 etape
Interventia in doua etape este cel mai frecvent practicata. Implantul este inserat la nivelul osului si este acoperit de gingie. Dupa perioada de vindecare, este practicata o interventie minora in care se descopera implantul pentru a aplica la nivelul lui capa de vindecare.
Implanturile dentare intr-o singura etapa
Implantul si capa de vindecare sunt aplicate in cadrul aceleiasi interventii.
Cercetarile arata ca ambele abordari au acceasi rata de success.
Incarcarea imediata
In cazurile in care oferta osoasa este generoasa, iar osul are densitatea corespunzatoare, implantul si coronoa dentara pot fi aplicate in aceeasi sedinta.
Tipurile de tratament al suprafetei implantului
Majoritatea implanturilor dentare sunt realizate din titanium. Tratamentul de suprafata are rolul de a favoriza formarea osoasa la nivelul implantului. O suprafata poroasa va fi mai eficienta decat o suprafata lucioasa. Exista diverse tipuri de tratament al suprafetei.
Bontul se va fixa in implant printr-una dintre urmatoarele tipuri de conexiuni:
O conexiune mai sigura va limita micro-miscarile coroanei dentare in implant.